Söndag 1 oktober 2023 kl 12.00

Starten för HesselbyLoppet någon gång på 1920-talet. Längst till vänster syns Hans Schuster från dåtidens ledande svenska löparklubb Fredrikshof. Bredvid honom Emanuel Lundström, även han från Fredrikshof. Hans och Emanuel deltog båda i OS 1920, i maraton respektive 5 000 m.
Längst till höger (med startnummer 1) syns Edvin Wide från Linnea, som under 20-talet kom att vinna hela fem OS-medaljer på distanser från 3 000 m till 10 000 m.

Wide och Gärderud största stjärnorna

Under de hundra år som gått sedan Hesselbyloppet arrangerades för första gången 1915 har tusentals löpare sprungit Hesselbyloppet samt efterföljarna Hässelbystafetten och Hässelbyloppet. Tävlingens största stjärna genom tiderna är Edvin Wide. På bilden ovan från starten 1915 syns Wide längst till höger i första ledet.


Det finns tyvärr inte några resultatlistor från de första åren av Hesselbyloppet, så Wides tid och placering är inte känd.

Edvin Wide är en av Sveriges genom tiderna bästa löpare.
Han föddes 1896 i Kimito i Finland, men flyttade tidigt till Stockholm. Wide tävlade för IF Linnea. Under tre år i början av 20-talet arbetade han som skollärare utanför Enköping. Wide representerade då Enköpings AIF. Han arbetade senare som skollärare i Bromma i Stockholm. Han var Abrahamsbergsskolans första rektor åren 1946–1959.

Under tre Olympiska spel på 1920-talet vann han inte mindre än fem OS-medaljer; brons i laglöpning 3 000 m vid OS i Antwerpen 1920, silver på 10 000 m och brons på 5 000 m vid vid OS i Paris 1924 samt brons på både 5 000 m och 10 000 m vid OS i Amsterdam 1928. Han vann tolv SM-guld på distanser från 1 500 m till 5 000 m samt i terränglöpning.

Edvin Wide dog 1996, 100 år gammal.
För att hedra minnet av den femfaldige OS-medaljören delar Svenska Friidrottsförbundet årligen ut Edvin Wide-stipendiet till en lovande löparpojke och löparflicka på medel- och långdistans (upp till och med 19 år).

OS-vinnare i Hässelbystafetten

Edvin Wide är inte den ende svenske världsstjärna som tävlat i Hässelby under de gångna hundra åren.

Hesselbyloppet lades så småningom ned. I stället startade Hässelby SK en stafettlöpning – Hässelbystafetten – 1966.
Detta var en tävling främst för medeldistanslöpare. Hässelbystafetten var under 1900-talets sista decennier tillsammans med Älvsjö Runt, Stadsloppet och Dagbladsstafetten våren viktigaste gatustafetter.
Landets bästa medeldistansklubbar tävlade troget i Häselbystafetten.

Bland dem som deltog flera gånger fanns Anders Gärderud – olympisk guldmedaljör på 3 000 m hinder 1976.
– Jag brukade springa en av de tidiga sträckorna, minns Anders som representerade Mälarhöjden.
– Jag gillade Hässelbystafetten och de andra stafetterna. Vissa år sprang jag sex olika stafetter. Det var en viktig del i förberedelsen för bansäsongen.
– Det var ofta nervöst att springa dessa stafetter. Dels var det tidigt på säsongen och dels var motståndet alltid tufft.
– Jag tyckte det var mer pirrigt än att springa banlopp på sommaren.
– Det är synd att stafetterna har försvunnit.

Anmäl dig nu

ANMÄL DIG NU

 

Huvudsponsorer

       Brooks run happy  

 

  Vitamin Welll   

 

 

Följ oss

 

Hässelbyloppet arrangeras av Hässelby SK Friidrott
Ytterligare information om Hässelbyloppet:
E-mail: kansliet@hskfriidrott.se
Telefon: 08-739 97 06
Hässelbyloppet arrangeras av Hässelby SK Friidrott. Ansvarig utgivare: Jenny Rudin
Webbplatsen är producerad av Triciclo AB